Добро Утро, Европа

Правото на аборт: Щатите се разделиха на два лагера – „за“ и „против“ процедурата

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Преразглеждайки историческото решение Роу срещу Уейд, което гарантира правото на аборт в Съединените американски щати, Върховният съд проправи пътя за разделение в страната. 

Мисури, в Средния Запад, например, е забранил абортите, докато Илинойс, съседният му щат, все още ги предлага.

В продължение на две години Лори придружава жени в клиники като доброволец в асоциация, която помага за достъпа до аборт. Осигурява транспорт и настаняване на жени, предимно с ниски доходи.

 

Ще имаме много повече хора, хора, които биха отишли в “Планирано майчинство” тук в Сейнт Луис, които ще трябва да бъдат закарани в Илинойс. Ще има хора от централната част на Мисури, които биха дошли тук, в Сейнт Луис. 

Лори Ламприч, доброволка

Повече от 46 000 аборта са били извършени в Илинойс през 2020 г., според официалните данни, една пета от жените са били от други щати, включително 6 500 от Мисури.

Според “Планирано майчинство” допълнителни 20 000 до 30 000 души може да пътуват до Илинойс всяка година.

Католически свещеник, пожелал да остане анонимен, коментира решението така:

 

Това всъщност не е голяма победа. Абортът винаги е наличен, просто трябва да отидете тук или там... Но поне става ясно, че не всеки казва, че „това“ е добре. Не всички са съгласни.

католически свещеник

Щатите биха могли да се опитат да преследват по съдебен път хора, които помагат на жените да прекосяват щатските граници, за да направят аборт.