Свят

Адвокат за отмяната на правото на аборт в САЩ: Това не е чисто юридически казус

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Зад този правен казус стоят от доста години определени развиващи се обществено-политически тенденции в САЩ. Това по никакъв начин не е просто юридически казус. В САЩ от години се наблюдава много ясна радикално-консервативна (някои я наричат крайно дясна) обществена и политическа вълна, свързана до голяма степен с влиянието на различни евангелистки организации и кръгове – в отделни щати и на федерално ниво. Това каза за „Евронюз България“ доц. Христо Христев, адвокат и преподавател по Право на Европейския съюз в СУ „Св. Климент Охридски“ по повод решението на Върховния съд на САЩ да отмени конституционното право на аборт.

 

Тази вълна ясно може да бъде видяна като ключов фактор в политическия процес още от 80-те години. Роналд Рейгън е първият американски президент, който започна да прави реверанси на това крайно крило в американската обществена и политическа десница. Това крило има като свои знамена и ключови каузи от една страна, забраната на абортите, а от друга страна – недопускането на каквито и да е ограничения за притежаването на огнестрелни оръжия.

Доц. Христо Христев, адвокат

„Въпросът с правното положение на абортите в Съединените американски щати е много интересен от правна гледна точка. В центъра на този спор стои едно решение на Върховния съд на САЩ от началото на 70-те години, постановено по делото „Роу срещу Уейд“. В него върховната съдебна инстанция дава тълкуване на 14-ата поправка на Конституцията, по смисъла на което защитата на личния живот е приложима и по отношение на правото на преждевременно доброволно прекъсване на бременността, иначе казано правото на аборт. Което съответно има за последица, че съществуващите в определени щати към онзи момент закони, ограничаващи или забраняващи правото на аборт, могат да бъдат оспорвани от гледна точка на тяхната конституционосъобразност спрямо федералната Конституция. И на тази основа, прогресивно, чрез последващи произнасяния на юрисдикциите в отделните щати, пълната забрана на аборта (там, където е съществувала) е разглеждана като противоречаща на федералната Конституция“, каза още адвокатът.


„От чисто юридическа гледна точка, решението на Върховния съд от тази седмица преразглежда юриспруденцията от началото на 70-те години, като връща положението към съществувалото преди това състояние на конституционната юриспруденция на САЩ. От което следва, че в едни или други отделни щати въпросът за преждевременното доброволно прекъсване на бременността може да бъде решаван отново по начин абортът да бъде забранен и за осъществяването на аборт да бъдат наложени едни или други ограничения“, уточни той.


Цялото интервю вижте във видеото.