Политика

Денко Малески: Сегашните проблеми започват от ветото

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

България беше първата държава, която призна независимостта на Македония и втората държава, която ни постави вето за ЕС. Мисля, че последното беше много лошо действие и сегашните проблеми вероятно започват от това. Това каза в „Добро утро, Европа“ Денко Малески, първият външен министър на Македония след обявяване на нейната независимост.

„В интервю при покойния Георги Коритаров аз предупредих за опасността от възможно вето (още не беше наложено), знаейки, че когато една държава се постави на такава траектория (както Гърция направи това по-рано), много тежко се излиза оттам и ще произлязат много проблеми. Тъкмо това се случи и мисля, че резултат на това голямо недоволство е и това, което се случва в последните дни – отхвърлянето на „френското предложение“ от страна на нашите политически представители“, каза още Малески.

„Днес (вчера – бел. ред.) е последният ден на френското председателство и дали това ще продължи при чешкото председателство – аз не знам, но доколкото разбирам, трябваше да бъде завършено при френското. От наша страна премиерът Ковачевски вчера в парламента повторно отклони предложението под предлог, че поставя определени условия, които за краткото време на френското председателство не могат да се изпълнят. Не успяха последните напъни на външния министър Буяр Османи, който беше в София – очевидно няма никакви новини, така че ситуацията е пълна с неизвестности“, така той коментира доколко спорът между Скопие и София може да бъде разрешен в близките дни.

Цялото интервю вижте във видеото.