Свят

Ковачевски и Пендаровски: Новото френско предложение е добро за нас

От Euronews България Euronews България

Димитър Ковачевски и Стево Пендаровски се изказаха положително за промененото френско предложение за започване на преговорите за присъединяване.

Днес в македонското министерство на външните работи официално получихме предложение от френското председателство по отношение на спора с България. Предложението пристигна след нашата реакция на първия проект. Това каза македонският премиер Димитър Ковачевски тази вечер, предаде БГНЕС.

 

Според него след забележките от страна на властите в Скопие в новото френско предложение "историческите въпроси няма да бъдат част от Преговорната рамка".

По отношение на протокола Ковачевски подчерта, че той няма да бъде част от Преговорната рамка.

"Ние имаме план и стратегия, които дава резултати. Призовавам да се въздържаме от спекулации. Процесът ще бъде прозрачен. Решението за бъдещето ни ще вземем заедно, в интерес на стратегическите ни интереси, каза още Димитър Ковачевски.

Промененото съдържание на френското предложение за постигане на споразумение между Българи я Северна Македония, което да доведе до вдигане на българското вето и започване на преговорите за членство в ЕС, е по-добро за Скопие от предходното. Това заяви днес македонският президент Стево Пендаровски, след като беше разпространено изявление на президента Макрон, че е намерена компромисна формула за спора между двете държави.

Държавният глава каза, че е запознат със съдържанието на предложението, но е "джентълменски" да не го коментираме, докато няма официален отговор от София и Скопие.

„Ще се очаква и двете страни да изразят позицията си и тук имам малка резерва към София, защото има доста хаотична политическа ситуация, при която няма правителство, правителството падна, а външният министър, който на практика е най-видният им играч в тези преговори, подаде оставка няколко дни преди падането на правителството“, каза Пендаровски, който присъства на срещата на върха на НАТО в Мадрид.

 

Той подчертава, че това модифицирано френско предложение е далеч по-добро за Македония от предишното.

Президентът уточни, че не става въпрос за ново предложение.

„На две-три места в предложението има модификации, които са направени след консултация с двете страни. Ние обаче казахме да не повтаряме грешката от последния път, никой не може – нито президент, нито премиер – никой не може да говори от името на цял народ, на цялата държава, има компетентни институции у нас.“ Той подчерта, че документът трябва да бъде разгледан първо от правителството, от коалиционните партньори, както и да се представи пред македонската общественост.

„Не можем да отстояваме споразумение, което не ни дава нищо в ръка, а в нашите ръце трябва да имаме гаранция за македонската идентичност и гаранция, че език и национална принадлежност никога няма да бъдат споменавани никъде оттук нататък, независимо колко дълго продължават преговорите. Така че, ако не го получим с гаранции от ЕС, не от София, а от ЕС и Брюксел, няма как да влезем в процеса по-нататък“, добави Пендаровски.

Ситуацията коментира и Еди Рама, премиер на Албания в Туитър:

„Последното френско предложение, което е и окончателното, дава на Северна Македония възможност за безусловно присъединяване и проправя пътя за официалното започване на преговорите за членство на двете страни в Европейския съюз! Казвам на македонските и албанските братя в РСМ: Приемете го,“

А ето какво каза Теодора Генчовска пред журналисти снощи: