Общество

90 процента от поразените от мълнии хора се спасяват, сочат специалисти

От Елена Танева Елена Танева Кореспондент

Поразеното от мълния 8-годишно дете в Бургас няма увреждания на главния мозък, което е добър знак за медиците. Д-р Светослав Тодоров, зам.-директор на УМБАЛ Бургас коментира, че „при добро стечение на обстоятелствата предстои евентуално преценка за събуждане на детето и оценка на неврологичния статус“.

Специалистите напомнят, че от съществено значение за оцеляване в такава ситуация е първата долекарска помощ.

Виолета Радева, началник БЧК-Бургас коментира, че 90% от хората, които са поразени от мълния, се спасяват, тоест медицинските екипи успяват да спасят хората. Но това е все по-често при нас с оглед на климатичните промени.

От значение за оцеляването са и силата на тока и напрежението. Шансовете на човек да оживее след токов удар от обикновен домашен 220 волтов контакт са по-малки от поразяване от мълния.

Доц. Здравка Николаева посочи, че "зависи как те е ударил тока. Ако си с двете ръце минава през цялото тяло, минава през сърцето и тогава вече е край. А мълнията е само в една посока. Затова може да оцелееш".
 
Физиците подчертават, че трябва да се разграничава гръмотевицата от мълнията. А в случая над Бургас е паднала линейна мълния, чието място на удар трудно може да бъде прогнозирано. Тя може да порази всеки изправен или бягащ човек, както ако е стъпил върху мокра повърхност.
 

Мълнията развива температура до 30 хиляди градуса, което е много сериозно. Според мен това е доста силен ток, килоампери направо.  

Доц. Здравка Николаева

Дължината на мълнията може да бъде от 2 до 20 км. В случая на ниската буря вчера поне 10-километрова мълния се е стоварила върху 8-годишното дете, изчисляват физици. По същото време на разразилата, друга мълния удари за втори път и знаковия бургаски часовник.

Вижте още от репортажа във видеото.