Общество

Мълния удари четирима сирийци в центъра на София, уби на място трима

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Гръмотевица удари четирима души в центъра на София и уби на място трима от тях. Четвъртият е в тежко състояние и го транспортират към „Пирогов“.

Информацията бе потвърдена пред Euronews Bulgaria от говорителя на Спешна помощ Катя Сунгарска.

Инцидентът е станал в градинката на „Пиротска“ пред църквата „Св. Никола“. Сигналът е подаден в 18:15 часа. Първата от три линейки е пристигнала на мястото в 18:24 часа, допълни Сунгарска. 

Състоянието на пострадалия е тежко. Той е прегледан от екип от мултипрофилни специалисти в "Пирогов". 

Според една от версиите, четиримата са се скрили от бурята под дърво в градинката. В последствие стана ясно, че те са сирийски граждани, всичките на възраст между 20 и 30 години. 

БНР съобщи и за ударен от мълния човек в района на "Западен парк".

Около 18:00 часа в София удари и градушка колкото грахово зърно. 30 минути вилня стихията. Гръмотевичната буря наводни подлезите в центъра на София. 

За последния половин час над района на града са регистрирани около 800 мълнии.

Четири аварийни екипа на Столичната община реагират на сигнали във връзка със силния дъжд в София, съобщиха от общината. До момента екипите са реагирали на около десет сигнала за паднали клони и дървета, както и завирявания.

Няколко столични квартала и села и градове около София са без ток. По информация на ЧЕЗ, елекрозахранването ще бъде възстановено на повечето места към 20:00 ч., а в други райони към 20:30 ч.

Без ток са кварталите „Кремиковци“, „Враждебна“, „Челопечене“, „Младост“ 3, като и централната градска част. Панчарево, „Павлово“, „Княжево“ и Мърчаево също са без електрозахранване. Няма ток в „Овча купел“, „Овча купел“ 1 и 2, "Горна баня", както и в кварталите „Суходол“ и „Владая“. Градовете Нови Искър и Банкя са без електричество, както и селата Иваняне, Клисура, Михайлово и Волуяк, Войнеговци, Лукорско и Подгумер. В кварталите „Факултета“ и „Люлин“ 1 също няма електричество.