Общество

Държавна помощ за земеделците, пострадали от бурята в Бургаско

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Земеделските стопани, пострадали от тежката буря в Бургаско, могат да получат помощ от държавата. За целта трябва да подават заявления в Общинските служби „Земеделие“ в районите, в които се намират засегнатите имоти. Подкрепата ще бъде отпускана на база констативни протоколи, а изплащането на средствата ще става в най-кратки срокове. 

Заявленията могат да се бъдат подавани до 10 дни от бедствието. Огледът на засегнатите площи се извършва, когато условията позволяват да се направи оценка на щетите, уточняват властите. Земеделските производители ще бъдат подпомогнати чрез държавната помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури.

В същото време в Поморие продължава почистването на училищните дворове и сгради, както и уличната мрежа от клони и паднали дървета.

 

Навсякъде където могат екипи разчистват града, защото щетите бяха наистина сериозни. Тази сутрин разговарях със заместник-кмета, ставаше дума за един доста голям клон в близост до детска градина, който виси и тя ми каза, че сигналите са стотици.

Красимир Калудов, общински съветник

Дъждовете ще продължат, а събота и неделя се очаква затопляне, прогнозират метеоролозите.

 

Във вторник първата вълна, която ще премине с постепенно захлаждане, ще окаже влияние главно в Рила и Пирин, там се очакват слаби превалявания от дъжд и сняг. В сряда процесите ще бъдат по-сериозни, с по-голяма протяжност и в цялата страна се очакват дъждове, а по планините, визирам и Стара планина и Рило-Родопския масив ще бъдат от мокър сняг.

Петър Янков

Началото на есента ще донесе отново високи температури, които на места ще достигнат 25 градуса.