Общество

Българското кисело мляко вече е защитено наименование за произход

От Euronews България Euronews България

Българското кисело мляко вече ще е със защитена марка за произход. Това следва от решение на Европейската комисия, която одобри включването му като защитено наименование за произход (ЗНП) от България, предаде пресслужбата на институцията.

Наименованието ще бъде включено към списъка от 1641 защитени селскостопански продукти.

"Българско кисело мляко" е млечен продукт, приготвен от сурово мляко от овце, крави, биволици, кози или смес от тях, произведени в България, и симбиотична закваска от бактериите Lactobacillicus delbrueckii ssp.bulgaricus и Streptococcus thermophilus, които не са подложени на генетична модификация. Благоприятните природо-климатични условия в страната способстват за развитието на млечнокиселата бактерия Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, която се използва при производството му, се посочва в съобщението.

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който участва днес в заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел, коментира решението така: "Този традиционен български продукт ни прославя по света заради полезните си свойства и с включването му в регистъра като защитено наименование за произход допълнително се създават условия за неговото популяризиране".
В съобщението на земеделското министерство се посочва, че инициативата е на групата производители Сдружение "Български традиционни млечни продукти". Заявлението беше изпратено от Министерство на земеделието и храните до ЕК през февруари 2021 г.