Икономика

Европейската комисия предлага въвеждане на дигитално евро

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Все повече хора използват цифрови инструменти за ежедневните си покупки. Предвид тази тенденция Европейската комисия предложи въвеждане на дигитално евро. Според един от заместник-председателите на Комисията електронните пари ще дадат на потребителите алтернативно решение за разплащане на европейско ниво.

 

С дигиталното евро хората ще могат да плащат с публични пари. По уникален начин ще се разплащат и онлайн, и офлайн. Наличието на зареден дигитален портфейл на вашия телефон или друго устройство ще бъде същото като да имате монети и банкноти в джоба си. И ще може да плащате също толкова лесно, дори без интернет връзка.

Валдис Домбровскис, зам.-председател на Европейската комисия

По данни на Комисията 55% от европейците предпочитат да плащат безкасово, докато други 22 на сто залагат на парите в брой. Предложението на Брюксел обаче среща и възражения сред гражданите заради рисковете за поверителността на данните. На свой ред банки предупреждават за евентуални фалити. Европейската комисия обаче гарантира сигурност на всички страни.

За да бъде въведено, дигиталното евро трябва да бъде одобрено от всички 27 страни членки и Европейския парламент. Очаква се Европейската централна банка да даде зелена светлина на проекта през октомври.