Политика

Людмила Илиева, ПП-ДБ: Разделянето на ВСС на съдийски и прокурорски съвет е наложително

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Изненадана съм от тази реакция на обществеността, защото нито едно от предложените от коалицията ПП-ДБ промени в Конституцията не са нови. Това каза в студиото на Euronews PrimeTime депутатът и заместник - председател на парламентарната група на ПП-ДБ Людмила Илиева. Според нея удачно е предложението за промяна на националния празник от 3 март на 24 май, защото за да успеем да се съхраним като общност, същността на това единство е именно българският език и култура.

 

Българският език ни обединява и е съвсем логично национален празник да е именно денят, в който честваме този език. Това е датата, която обединява българските граждани.

Сред промените в Конституцията, които от ПП-ДБ предлагат е и разделянето на Висшия съдебен съвет на два съвета – такъв на съдиите и друг на прокурорите. Според Людмила Илиева това разделяне е наложително, защото от формирането на настоящия Висш съдебен съвет са излязли наяве дефицити в системата. Тези дефицити пречат на този орган да изпълнява правомощията си, категорична беше тя. 

Единият такъв съвет ще се занимава само със самоуправлението и кадровото израстване на съдиите – това да бъде настоящият Висш съдебен съвет, който да бъде отново в състав от 15 души. По-малката част от тях, пет, да се избират от Народното събрание, а в състава да влизат председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд. В предложението е залегнало и осем души от този ВСС да могат да се избират пряко от всички съдии в страната.

По думите ѝ другата част, която се отделя от ВСС е т.нар. Прокурорски съвет. Според предложението трима от неговите членове ще се избират пряко от прокурорите, а шест души ще се избират от Народното събрание. Ще се набляга обаче на гражданския контрол върху съдебната система, категорична беше Людмила Илиева.

Цялото интервю вижте във видеото.