Политика

Нинова за конституционните промени на ПП-ДБ: Пускат поредната дъвка към обществото с цел да го разделят

От Euronews България Euronews България
Kornelia Ninova BSP BGNES

„Опорочи се цялата идея за конституционна промяна. Фалстарт на процеса. Това е един вид родоотстъпничество през най-висшия закон в държавата“. Така лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира на брифинг във Варна предложенията на ПП-ДБ за промени в основния ни закон. Според нея чрез повдигането на темата дали 24 май да не стане национален празник, а не 3 март, се дава „допълнителен повод за разделение на българското общество и насъскване на една част срещу друга част от него“.

Нинова каза още, че промените са „юридическа неграмотност, тъй като част от предложенията изискват свикване на Велико народно събрание. Поредната дъвка, която се пуска на българското общество“.

Лидерът на соцпартията посочи, че „ако ще се събираме, за да разговаряме за промяна на националния празник, няма смисъл взаимно да си губим времето", като подчерта, че Кирил Петков и Христо Иванов са отправили покана към нея да се включат в разговорите за конституционна реформа. „Да водим смислени разговори за промяна в Конституцията, която да доведе до по-справедлива и правова държава...“, допълни тя. И обвини ПП-ДБ, че са „коалиция на омертата, на далаверата, паралелната държава се прегрупира, за да се наместят корпоративни интереси“.

От изказването на Нинова стана известно, че не одобрява предложението за ограничаване на мандата на кметовете до два. "Защо не сложат ограничение на депутатските мандати? Като посягат на кметовете, да посегнат на собствения си вечен престой в парламента", попита риторично Нинова.