Европа

Пирова победа за десницата в Испания: Силите са изравнени, време е за тежки преговори

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Изненадващи резултати на изборите в Испания. Първата сила – Консервативната партия на Алберто Нуниес Фейхо има под 2% преднина пред вторите от Социалистическата партия. Трети са крайнодесните „Вокс“, а четвърти – крайнолевите „Сумар“. И единият и другият блок едва ли ще успеят да сформират правителство.

Никой не е спечелил, защото по-силните партии не са съгласни една с друга. Би било толкова лесно, ако просто се обединят и се срещнат. Единият би предложил добра идея, другият също. Съберете се и предложете решения, за да се опитате да подобрите страната.

Хосе Мануел Гордийо, разносвач

Сега всички погледи са насочени към лидера на Социалистите Педро Санчес и евентуалния му опит да се споразумее със сепаратистите на Карлес Пучдемон – Junts.

Мисля, че зависи от това какво ще реши партия Junts. Това ще бъде сложно, те могат да сформират правителство, но да одобряват закони и да управляват ще бъде сложно.

Карлос Гарсия, инженер

Анкетите преди вота даваха категорична победа за коалицията на Народната партия и крайнодесните „Вокс“. Именно ултранационалистите са големите губещи на този вот.

Мисля, че всички са изненадани, защото всички очаквахме преднината на Народната партия да бъде брутална. Но левицата все още се съпротивлява. Така че сега предполагаме, че ще се наложи да има споразумения и преговори. Въпросът е във въздуха.

Олга Лопес, експерт по комуникации

Според анализатори Испания е изправена пред трудни месеци на политически спорове, опити за съставяне на правителство и несигурност относно бъдещото ръководство на страната.