Общество

Атаката на Гешев срещу изтеклия мандат на ВСС пропадна в съда

От Euronews България Euronews България
Ivan Geshev BGNES

Конституционният съд (КС) отклони единодушно исканията на бившия главен прокурор Иван Гешев и на съдии от Върховния административен съд (ВАС) за тълкуване на Конституцията за изтеклия мандат на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Мандатът на кадровиците изтече през октомври миналата година, но те продължиха работата си заради друго решение на КС, свързано с Инспектората към ВСС и с удължаването на мандата му, ако не са избрани нови инспектори.

Малко след като беше поискано предсрочното му освобождаване от длъжността главен прокурор, Иван Гешев се обърна към КС с искане за тълкуване на Конституцията и три въпроса за мандата на ВСС.

Той попита може ли съвет с изтекъл мандат да взема решения за административните ръководители в системата, включително и за "тримата големи", може ли въобще съветът да упражнява функциите си след изтичане на мандата и допустимо ли е да има нов орган само с избраните от съдебната квота и тримата големи.

Днес единодушно конституционните съдии гласуваха, че няма да се произнасят по двете искания за тълкуване. Предстои да излязат и мотивите за решението им.

Докладчик по делото е Атанас Семов.