Култура

Близо 1400 души подписаха петиция за оставка на директора на Народния театър

От Euronews България Euronews България

Близо 1400 души    се подписали  за оставката на директора на Народния театър. Това каза за БНР  Десислава Каменова - инициатор на подписката.

По думите ѝ мандатът  на Васил Василев не е безусловен . С подписката се правят две предложения до министъра на културата. Първото е Василев да бъде помолен от министъра да подаде оставка. И алтернативно - ако той не подаде оставка, да бъде образувано дисциплинарно производство и неговият договор да бъде прекратен заради несправяне с работата и уронване престижа на Народния театър.Десислава Каменова припомни, че преди да бъде формулирана тази аргументация и тази подписка с това конкретно искане, е имало предхождаща онлайн петиция, която е призовавала от името на зрителите още в началото на конфликта ръководството на театъра да запази постановките на Явор Гърдев и Александър Морфов:

"В тази петиция хората се обединиха около молбата да се оттеглят замесените в този скандал и да дадат предимство на творческия екип и таланта. Благодарихме на директора за положените усилия и съжалихме за така стеклите се обстоятелства. Нашето искане беше просто очакване на новите постановки на тези режисьори. Ние не сме искали по никакъв начин да се конфронтираме и да внасяме допълнително напрежение. В този конфликт забравихме най-важните – зрителите", обясни Каменова.