Култура

Камен Донев скъса с Народния театър. Оттам намекнаха, че е за пари (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Kamen Donev Снимка: shavargalo.com

Актьорът Камен Донев обяви, че от днес напуска представлението "Животът е прекрасен" в Народния театър, където играе главната роля. Причините: "Крайна нетърпимост към ситуацията в театъра и безобразното, арогантно поведение на директора".

Донев бе едно от главните действащи лица в съпротивата срещу директора Васил Василев след избухналия скандал между главния режисьор Александър Морфов и бившият пресръководител на ДПС Велислава Кръстева, която оглавяваше връзките с обществеността в театъра.

"След скандалите и събитията, произтекли впоследствие, аз излизах на сцената от любов към спектакъла и от уважение към вас, зрителите. Но чашата преля... Аз имам достойнство и няма да позволя то да бъде погазвано", пише Камен Донев. Но не уточнява конкретно какво се е случило.

"Благодаря ви за аплодисментите. Надявам се и вярвам, че ще се видим в Народен театър "Иван Вазов" при други обстоятелства и друго ръководство. Ваш: Камен Донев", завършва отвореното си писмо актьорът.

Darik.bg припомня поредица от събития, предшестващи решението на актьора. В сряда стана ясно изненадващото уволнение на фотографа на Народния театър Стефан Н. Щерев, който работи там през последните 10 години. Той е бил информиран, че договорът му няма да бъде подновен от новия есенен сезон, без мотиви.

В края на юни пък стана ясно, че Донев и други известни актьори са обявени за гост-посетители на театъра.

"За да бъде допуснат в театъра, където тази вечер е в главната роля в „Животът е прекрасен“, Камен Донев е получил от портиера бадж с надпис „гост посетител“ на входа. Случаен гост посетител!", разказа възмутено тогава Рени Врангова - съпруга на Александър Морфов, който е режисьор на спектакъла.

"Намираме за манипулативно и непрофесионално поведението на актьора Камен Донев, който за пореден път използва сцената на театъра, за да насажда напрежение, което дестабилизира работата на институцията и уронва престижа на Първата сцена на България", гласи позиция на Народния театър по случая.

Оттам обясняват, че за участие в спектаклите от репертоара на НТ „Иван Вазов“ с актьорите, които не са на трудов договор с театъра, се сключват договори, с които се уреждат взаимоотношенията на страните, включително и възнаграждението на актьорите.

При възстановяването на спектакъла „Животът е прекрасен“ такъв договор е сключен и с Камен Донев, който не е щатен актьор на театъра. От Народния театър специално уточняват, че са се съобразили с изискването на Донев за трикратно увеличение на възнагражданието му за изпълнението на ролята на Семьон Подсекалников. 

"Договорът е сключен на 20.12.2022 г. и е в сила до изиграването на десет представления. До момента в изпълнение на този договор са реализирани девет постановки с негово участие, а последният му ангажимент е програмиран за 28 септември", се казва още в позицията, която намеква, че актьорът е искал поредно предоговаряне на условията в изтичащия си договор.