Европа

Още санкции за Русия и повече оръжия за Украйна, поискаха външните министри на ЕС

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Европейският съюз да вложи 20 млрд. евро в отбраната на Украйна, предлагат външните министри от блока. Според плана Киев може да получава до 5 млрд. евро от средствата на годишна база.

След среща в Брюксел топ дипломатите решиха да удължат с половин година санкциите срещу руската икономика. Ограничения има и за Иран, която според блока предоставя военна помощ на Русия и Сирия. ЕС санкционира 23 лица и учреждения за нарушения на човешките права, включително такива, свързани със случаите с Алексей Навални и Владимир Кара-Мурза.

Върховният представител на ЕС по външните работи, Жозеп Борел, осъди действията на Москва, която се оттегли от сделката за износ на зърно от украинските пристанища.

Международната общност трябва да отговори решително на умишления опит на Путин да умори световното население от глад, за да спечели още пари и да води незаконна война.

Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външните работи и сигурността

Външните министри са разговаряли и с държавния секретар на САЩ, Антъни Блинкън, за войната и отношенията с Китай. Обсъдили са и диалога с Анкара.

Сигурни сме, че има общ интерес за по-здрави отношения между Турция и Европейския съюз. А деескалацията в източното Средиземноморие е от полза за стабилността и сигурността на целия регион. Ключово ще бъде решаването на кипърския въпрос спрямо съответната резолюция на ООН.

Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външните работи и сигурността

Турция е кандидат-членка на ЕС от десетилетия, но преговорите с Брюксел са в застой заради опасения, свързани с върховенството на закона и нарушенията на човешките права по време на управлението на Реджеп Ердоган.