Политика

Военният министър: ЕС ще компенсира помощта ни за Украйна с около 55% догодина

От Euronews България Euronews България
Todor Tagarev BGNES Снимка: БГНЕС

Тази година България няма да получи от ЕС компенсация за материалните средства, които е предоставила на Украйна по решението от декември м. г. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев пред журналисти в парламента.

Той допълни, че се надява догодина страната ни да получи компенсация от около 55% на оценката, която е направена на средствата, предоставени на Украйна. Средствата, които са събрани във фонда на Европейския механизъм за мир, са изразходвани, обясни министърът.

България ще разчита на изтребителите МиГ-29 да носят бойното дежурство, докато самолетите F-16 Block 70 не поемат изцяло охраната на българското въздушно пространство, каза пред депутатите военният министър. По думите му „са изпуснати десетилетия, в които страната ни е могла да намери алтернатива на МиГ-29“.

Тагарев изрази надежда да бъде сключен договор за ремонт на двигатели на МиГ-29, с което да бъде дадена „глътка въздух“.

Преди няколко дни полска фирма бе определена за изпълнител на обществената поръчка за ремонт на шест двигателя за миговете, след като "ТЕРЕМ – ХОЛДИНГ" се отказа. "Би трябвало да потвърдят офертата си и да отидем към сключване на договор", посочи министърът на отбраната.