България

Тодор Тагарев: България ще обучава украински военни санитари

От Софи Цветкова Софи Цветкова Репортер

Близо шейсет украински бойни санитари ще обучава страната ни на година. Това съобщи министъра на отбраната Тодор Тагарев в парламента по време на изслушване, поискано от БСП. Обучението ще се провежда във симулационния тренировъчен център на ВМА. Той вече е изграден с подкрепа от САЩ и се използва за обучение на български медици. Тагарев още веднъж подчерта, че страната ни няма да изпраща авиация и жива сила в Украйна.

Този симулационен център от най-ново поколение се използва както за подготовката на наши санитари, така има и капацитет да поеме обучението на бойните санитари за нуждите на Украйна, каза още министър Тагарев.

"Генерал-майор Венцислав Мутафчийски вече ми докладва, че центърът се използва от военнослужещи, капацитетът е впечатляващ, като на края на третия ден от обучението хората се справят много добре", подчерта Тагарев. По думите му към центъра има значителен интерес и от екипите на "Спешна помощ" по въздуха и базата ще бъде предоставена и за обучението на екипите от въздушните линейки, които се очаква да пристигнат у нас.