Политика

Украйна: С „игрите на глада“ Русия цели дестабилизация и катаклизми

От Euronews България Euronews България
Protest Prezidentstvo2 EB Снимка от протеста пред президентството на 19.07.2023 г. Източник: Euronews Bulgaria

Оттеглянето на Русия от Черноморската инициатива за зърно е руски шантаж с глад, a Русия използва храната като оръжие.

Това обявиха в специална позиция от украинското посолство, разпратена до българските медии.
Посолството отбелязва, че над 400 милиона души по света разчитат на жизненоважни украински зърнени доставки, за да осигурят хранитилната си сигурност, предимно в Азия и Африка, и обвинява Русия в системно възпрепятстване на нормалното функциониране на Черноморската инициатива за зърно.

Русия излага милиони хора по света на риск от глад и растящи цени на храните откакто отказва да продължи участието си в Черноморската инициатива за зърно.

Според украинското посолство това е част от умишлената руска стратегия за дестабилизиране на азиатските и африканските страни.

Руските терористи искат тежката хранителна криза да предизвика социални вълнения, миграция и политически катаклизми“, посочва дипломатическата мисия.

„Украйна призовава международната общност да заеме принципна позиция и да се присъедини към усилията на Украйна да спаси жизненоважния износ на зърно за света. Всички трябва да работят заедно, за да защитят най-много уязвими хора, на които Русия се стреми да навреди. Русия трябва да спре да играе на „игри на глада“ с хора по целия свят. Предизвиквайки покачване на цените на храните, Русия иска да спечели повече пари от собствения си селскостопански износ“, стои в позицията на посолството.