Икономика

Депутатите забраниха да се пипа имуществото на „Мини Марица-изток“ без тяхно разрешение

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Държавните органи няма да могат да извършват разпоредителни сделки с недвижимо имущество на „Мини Марица-изток" без решение на Народното събрание, решиха депутатите.

Отхвърлена беше идеята на "Възраждане" за налагане на пълен мораториум. 

Никоя част от терените на „Мини Марица-изток“ не може да се използва за изграждането на съоръжения за производство на електроенергия от възобновяеми източници без разрешението на парламента. Предложеното беше на ПП-ДБ и ГЕРБ -СДС като поправка на искането от „Възраждане“ за налагане на мораториум върху територията.

 

На мен ми е неудобно да говоря сега за това, че ЕК определя как ще се развива енергийната ни стратегия.

Искра Михайлова - “Възраждане”

От БСП твърдят, че комплексът е съществувал досега благодарение на решения през тяхното управление. “Трябва да помислим дали ще продължаваме да управляваме с мораториуми”, каза Драгомир Стойнев от левицата.

ГЕРБ - СДС и ПП-ДБ предложиха решението за терените да се взема от енергийното министерство. Според тях настоящият министър не преследвал личен интерес като служебния Росен Христов.

 

Обвини ни нас в престъпление въпреки че той едва ли не си призна че е извършил своеобразно престъпление. В този смисъл това решение е закъсняло, но мисля че е необходимо

Красимир Вълчев - ГЕРБ-СДС

ИТН заподозря лобистки интереси в предложението.

Припомняме, че сред идеите на служебния министър на енергетиката Росен Христов беше до 10 години на територията на „Мини Марица-изток“ да бъдат изградени 4 гигаватови фотоволтаични централи.