Общество

Възможен сценарий: Ускорено закриване на "Марица-изток", но с помощ от държавата за хората от региона

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Има три възможни сценария за развитие на района на Марица – Изток.

Това каза в ефира на Euronews Bulgaria писателят, университетски преподавател и зам. декан на Геолого-географския факултет Георги Бърдаров.

Първият сценарий е ускорено закриване на мощностите, но с максимална ангажираност от страна на държавата за обезпечаване на работните места на хората. Бърдаров обясни, че темата с този вариант е деликатна, тъй като засяга хората от близките населени места и това как ще се развие животът им. Според него това е и най-удачният сценарий, но само при твърдата ангажираност на държавното управление в процесите след закриването на мощностите.

Обезпечаването на работните места и грижата за жизнения стандарт на хората. Това е нещо, което към този момент отсъства в този регион.

Следващият сценарий по думите на Георги Бърдаров е най- негативен – а именно максималното удължаване на дейността на въглищните централи. Голямата цена за това удължаване ще платят хората от този регион, категоричен беше ученият. Около 1000 смъртни случая годишно се наблюдават там заради замърсената околна среда, но в същото време това е хляба на тези хора, техния живот, тяхното ежедневие и бъдеще, каза още Бърдаров.

Затварянето на централите може да доведе до масова миграция на хората от този регион, вече две от общините съобщават, че има голямо увеличение на продажбата на жилища там. Около 45 000 души имат обвързаност с дейността на централите, уточни Бърдаров.

Целия разговор вижте във видеото.