Икономика

Димитър Събев, икономист: Снишаваме се за "Марица изток", но това ни прави лоша услуга

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Ние се снишаваме за „Марица изток“. Смятаме, че ще ни отмине. Но цялото това снишаване ни прави лоша услуга.

Това заяви за Euronews Bulgaria икономистът Димитър Събев.Ето какво още каза той:

Направено е мащабно проучване, има три сценария за бъдещето на "Марица изток". Това е  едно голямо изследване, много източници привлякохме, направено е  социологическо проучване в цялата страна и с хора от региона, анализирахме демографски показатели. Всеки от тримата учени използваше своите инструменти от своята област.

Де факто другите страни в Европа са тръгнали по този път. Но ЕК не ни слага чатал на врата. Но трябва да се намалят емисиите. Не е само Брюксел.

Оптимистичният сценарий е държавата незабавно от вчера да започне да работи в програма, да се направи така, че регионът  да остане жив и след работата на централите.

Заместващи производства и мощности - в това отношение потенциалът е много голям. Ние знаем, че бизнесът постоянно казва, че липсата на работна  ръка е голям проблем.

Първият вариант е преориентиране - да стане на фази, планирано затваряне и сливане. Държавата да поеме ангажимент и да получи още средства от ЕС. Те дават 2 млрд. лева.

Оптимистичният вариант е хората да бъдат задържани с високотехнологични производства. Да превърнем този регион с перфектната работна  сила в център за производство от нов тип.

Вторият вариант и държавата да се снишава и да не прави нищо.

Като част от ЕС до 2050 г. ще останем въглеродно неутрални, а след седем години нашите емисии ще паднат с 50%.

Трябва да декарбонизираме нашата икономика.

В „Марица изток“ има централи със сенчеста собственост. Те ще продължават да получават субсидии. А токът на хората ще поскъпне. Субсидиите от общия джоб ще нараства , но регионът няма да бъде готов за всичко това. Това планирано снишаване ще стане бедствено.

Третият вариант е държавата да взима половинчати мерки.

Този доклад представя обективни данни. Първо, „Брикел“ и „Бобов дол“ - те взимат много пари, но не са големи.

Тази сутрин към 7 ч. токът, който идва, е 55% от АЕЦ и 15% от Мариците.

В „Марица изток“ 11 300 души са заети на трудов договор. Признаваме, че ще има хора, които ще бъдат засегнати.

Кой е виновен? Това е технологичен напредък, глобални процеси, които протичат без политическа воля. Климатът се променя, технологиите и ситуацията в света се променят.

Не трябва да отлагаме проблема, трябва да вземем незабавни мерки.Цялото интервю, заедно с издание на The Cube по същата тема, вижте във видеото.