Икономика

АИКБ: Без компенсации за тока за бизнеса ще има забавяне на ръста на БВП

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Ако компенсациите за тока за бизнеса не бъдат приети, ще има забавяне на ръста на БВП и обръщане на тренда. Това каза в студиото на Euronews PrimeTime Васил, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Вече има първи признаци на криза, цените на металите започват да тръгват надолу – това предвещава охлаждане на икономиката и криза, допълни той.

Действащата до момента схема за компенсиране приключва днес. Следващата би трябвало да започне от 1 юли. Сегашната компенсира 80% от горницата над 200 лева, което постига цени от порядъка на 240-250 лева на мегаватчас електроенергия. За сравнение, цената, която ще плаща бита от 1 юли, е 82 лева, каза Велев.

Този ръст от 112 до 245 лева за последната година докара дотам, че цените в магазините са с 16% по-високи, а на хранителните стоки с над 20% (показва графика). Ако се случи прогнозният ръст, който е двоен, ще имаме 30-35% инфлация на годишна база. Освен това, предприятията ще загубят конкурентноспособност, защото цените на електроенергията за бизнеса ще станат 2-3-4 пъти по-високи, отколкото при нашите конкурентни (посочва графика за средни цени в ЕС). Така председателят на АИКБ описа прогнозния сценарии за цените на електроенергията.

Цялото интервю вижте във видеото.