Euronews Primetime

Мика Зайкова: Може да се наложи още една актуализация на бюджета

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Аз съм много разтревожена, защото ситуацията е много сложна. България има нужда от стабилно правителство, България има нужда от парламент, който да работи ефективно, защото имаме да свършим много работа. В една година да правим три бюджета, а може да се наложи и четвърти. Това каза в Euronews PrimeTime Мика Зайкова, икономически експерт към ИТН, по повод актуализацията на бюджета за 2022 година, която предстои да се гласува в Народното събрание.

Мерките, които са съчинили от Министерски съвет и които гласуват в момента в парламента, не са финансово обезпечени, предупреждава тя. Ако игнорираме тези 760 милиона лева, които допълнително бяха включени в приходите, ще видите, че при такава висока инфлация и твърдение за висока събираемост, всъщност в бюджета на Министерство на финансите беше записано, че данъчните приходи растат само с 347 милиона, а неданъчните – с 240 милиона. Повечето от приходите са инфлационни пари, пояснява Зайкова. Да твърдиш, че имаш висока събираемост и да добавиш само няколкостотин милиона, ми се вижда неефективно. Разбира се, няма в света министър на финансите, който да не обича да скрие малко от приходите, за да се гарантира и за да покаже после едни по-добри резултати, допълва експертът.

Ние направихме мерки, които са малко повече от два милиарда. И само за пенсиите трябват 1.650 милиарда, уточнява Зайкова.

Цялото интервю вижте във видеото.