Политика

"Тежки нарушения": Един човек превеждал цяла година документите по "Барселонагейт"

От Таня Петкова Таня Петкова Редактор

Прокурорът по "Барселонагейт" е допуснал "тежки дисциплинарни нарушения" в работата си по разследването, заради което бе поискан депутатският имунитет на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Предложението беше внесено от освободения предсрочно главен прокурор Иван Гешев.
Самият Борисов ревизира първоначалната си позиция и преди около 2 седмици обяви, че сам си дава имунитета. 

Според констатациите от докладите, които са направени от 8 прокурори по проверки на т. нар. дела „на трупчета“ и които бяха възложени от и. д. главен прокурор Борислав Сарафов, става ясно още, че нарушения са допуснали още един прокурор от Софийска градска прокуратура, както и военен прокурор от столицата.

По „Барселонагейт“ проверяващият екип е установил неритмичност във воденето на делото.

„Установяват се значителни периоди от време (по 2-3 месеца), през които не са извършвани каквито и да било действия по разследването и период след 15.05.2023 г. с изключително висок интензитет на процесуално-следствени действия“, се посочва в съобщението на държавното обвинение.

Именно в началото на май започна серия от събития, които доведоха до предсрочното освобождаване на Иван Гешев. На 1 май до кортежа му избухна взрив на пътя "София-Самоков". 

През първите осем месеца от образуването на досъдебното производство са проведени единствено четири разпита на свидетели, като в един от случаите протоколът е изготвен в нарушение на НПК, изискани са еднократно документи и е възложен превод на постъпили материали.

Назначена е финансово-счетоводна експертиза, въпреки липсата на приобщени по делото счетоводни документи и разкрита данъчна и банкова тайна. Поради това и вещите лица не са могли да изготвят заключение по назначената експертиза.

Големи забавяния на разследването се констатират и при възлагането на преводи. Фрапиращо е допуснатото забавяне при възлагането на превод на получени на 07.07.2022 г. от Испания документи, твърдят проверяващите. След цели пет месеца започва изпращането на документите за превод като това става на етапи и с 10 броя отделни прокурорски постановления.

За сметка на допуснатото забавяне, след 15.05.2023 г., в рамките на само месец и половина са разпитани 17 свидетели, назначени са две компютърно-технически експертизи, извършени са претърсвания и изземвания, отправени са искания за разкриване на банкова, данъчна, осигурителна информация, както и е отправено предложение за снемане на имунитет на народен представител. „Въпреки ползването на преводаческа агенция и необходимостта от извършването на превод от европейски език (испански), същият е възлаган на един и същ преводач“, сочи проверката.

Крайният резултат е - преводът на документите от Кралство Испания е бил готов в цялост близо една година по-късно.

Екипът от прокурори във ВКП е инспектирал 55 от общо 83 неприключени и спрени досъдебни производства за престъпления от общ характер, извършени от съдии, прокурори и следователи, от други лица с имунитет и членове на Министерския съвет, както и по глава Първа от НК.
Пълният доклад от проверката следва да бъде представен до 07.08.2023 г., за което обществеността ще бъде информирана.

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов е изпратил до представляващия Висшия съдебен съвет копия от резултатите от приключилите проверки.