Политика

Прокурорът по "Барселонагейт" е проверяван заради полагане на труд в почивен ден

От Euronews България Euronews България

Прокурорът по делото "Барселонагейт" се проверява от ръководителя на Софийска градска прокуратура за евентуално нарушаване на трудовото законодателство. Това става ясно от съобщение, разпространено от Градската прокуратура по повод „журналистически запитвания във връзка с разпространена информация за образувано дисциплинарно производство срещу наблюдаващия прокурор по делото „Барселонагейт“.

Градският прокурор е издал заповед за извършване на проверка по административна преписка, се посочва в съобщението, а поводът за нея е „устното разпореждане на наблюдаващия прокурор за полагането на извънреден труд на 03.06.2023 г. от служители на СГП, без разпореждането и знанието на административния ръководител“ по разследването, свързано с луксозния имот в испанския град.
Проверката ще уточнява дали има предпоставки за търсене на дисциплинарна отговорност по реда на Закона за съдебната власт, обясняват от СГП.

„Съществуват разумни основания да се смята, че по този начин е допуснато нарушение на трудовото законодателство. В настоящия случай е следвало административният ръководител да бъде уведомен, за да се изготвят заповеди за полагане на извънреден труд и по този начин да бъдат защитени правата на служителите“, допълват от там.

И казват, че „предмет на проверката не е какви действия по разследването са извършени, кога и защо, тъй като това е единствено и само от компетентността на наблюдаващия прокурор“.
Преди да бъде уволнен от поста главен прокурор Иван Гешев поиска свалянето на имунитета на бившия премиер и настоящ лидер на ГЕРБ Бойко Борисов по разследването „Барселонагейт“.

Борисов обаче отказа да даде доброволно депутатската си защита и бе сформирана комисия, която ще преценява дали има основание за сваляне не само на неговия имунитет, но и да други народни представители.