Euronews Сега

Без промяна в позицията на БСП. Кирил Петков: Диалогът продължава

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Позицията на БСП остава същата, партията няма да подкрепи правителство на "Продължаваме промяната" с премиер Кирил Петков. Това стана ясно след извънредна среща между управляващите и депутати от левицата.

 

Господин Петков запозна парламентарната група с целия процес на взимане на решението за изгонване на руските дипломати - кога е започнало, в какви формати, кои са участвали и кои са информирали. Това не променя позицията ни от вчера. Ще се върнем на масата за преговори, когато "Продължаваме промяната" предложат друг кандидат за премиер.

Корнелия Нинова, лидер на БСП

Въпреки това диалогът с левицата продължава. Петков обясни действията си с комуникационна грешка, но според него няма как   правителство да не вземе решение за отзоваване на дипломати при наличието на подобни доклади от ДАНС.

 

Реално цялата институционална машина е работила по този въпрос не от днес за днес, а от дълго време. Единствената грешка, която може би аз допуснах в това нещо, е комуникационното представяне на събитията, а то трябваше да излезе от и в съответствие с институциите, които са работили по тази теза, за да не се направи тази грешна опорка, че едва ли не аз еднолично съм направил нещо.

Кирил Петков, министър-председател в оставка

Той коментира, че темата с отзоваването на руските дипломати е използвана за разсейване на общественото внимание от сериозните теми на деня.

 

Цялото внимание на обществеността се фокусира върху 70-те служители от руското посолство и изведнъж темите, които са наистина важни за България, пак отиват на заден план.

Кирил Петков, министър-председател в оставка

Тази вечер отново се събира Изпълнителният съвет на ПП, за да реши кои ще са следващите стъпки преди връчването на първия проучвателен мандат.