Европа

Орбан заяви, че планът на ЕС за забрана на руския петрол е "атомна бомба" за унгарската икономика

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Viktor Orban Виктор Орбан. Снимка: Джон Тис / AP

Националистическият министър-председател на Унгария Виктор Орбан заяви в петък, че Брюксел е преминал "червена линия" с желанието си да забрани вноса на руски петрол и е "подкопал" европейското единство, демонстрирано от началото на войната в Украйна.

 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, умишлено или не, атакува европейското единство. От самото начало дадохме ясно да се разбере, че има червена линия, а именно енергийното ембарго. Те пресякоха тази линия.

Виктор Орбан, министър-председател на Унгария

Орбан заяви, че сегашното предложение на Европейската комисия за забрана на вноса на руски петрол би било равносилно на "атомна бомба", хвърлена върху унгарската икономика, и добави, че Унгария е готова да преговаря, ако види ново предложение, което да отговаря на унгарските интереси.

Орбан критикува плановете на ЕС за налагане на санкции на главата на Руската православна църква

Също така Виктор Орбан  обяви, че плановете на ЕС да наложи санкции на главата на Руската православна църква са посегателство срещу религиозната свобода. Патриарх Кирил, един от най-яростните привърженици на Владимир Путин, беше включен в проект за черен списък на Европейската комисия по-рано тази седмица. В интервю за унгарското обществено радио в петък Орбан заяви, че е против този ход, като го нарече "въпрос на религиозна свобода".

 

Ursula Урсула фон дер Лайен. Снимка: AP

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви пред евродепутатите по-рано тази седмица, че наказателните мерки ще бъдат насочени към петролния сектор, както и към хора, които действат като говорители на Кремъл. Тя не назова името на Кирил, но според съобщения в медиите се очаква той да бъде включен.

 

Patriarh Kiril Putin Патриарх Кирил с Владимир Путин. Снимка: Алексей Николски / AP

В проповед, произнесена по-рано тази седмица, Кирил заяви, че "Русия никога не е нападала никого" и че "ние не искаме да воюваме".

 

Удивително е, че една велика и могъща страна никога не е нападала никого - тя само е защитавала границите си.

Кирил, патриарх на Руската православна църква

В друга проповед, този път от март, той твърди, че "в продължение на осем години се правят опити да се унищожи това, което съществува в (източния украински регион) Донбас. А в Донбас има отхвърляне, фундаментално отхвърляне на така наречените ценности, които днес се предлагат от онези, които претендират за световна власт".

След това той заяви, че регионът преминава през "изпитание за лоялност към тази сила" и продължи с думите:

 

Тестът е много прост и същевременно ужасен - това е гей парад. Изискванията към много хора да проведат гей парад са тест за лоялност към този могъщ свят и ние знаем, че ако хората или държавите отхвърлят тези изисквания, те не влизат в този свят, а стават чужди за него.

Кирил, патриарх на Руската православна църква

Той добави, че това, което се случва, е "много по-важно от политиката" и че става дума за "човешкото спасение, за това къде човечеството ще бъде от дясната или от лявата страна на Бога Спасител".