Икономика

Финансовите ръководители на Г-7 обсъждат помощта за Украйна

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Започват по-широки срещи на Г-20 в Индия, където финансовите ръководители на страните от Г-7 ще обсъдят помощта за засегнатата от войната Украйна, дълговите проблеми на икономиките в затруднено положение, банковата реформа и глобалното данъчно споразумение.

Основният акцент на разговорите, в които ще участва и министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън, ще бъде подкрепата за многостранните кредитори за развитие като Световната банка.

 

Възстановяването на устойчивостта на дълга може да помогне за разгръщането на огромния икономически потенциал на развиващите се страни. То може да им помогне да възвърнат загубения растеж и да им даде възможност да правят повече инвестиции. Когато тези държави се развиват и допринасят за световната икономика, всички ние печелим.

Джанет Йелън, министър на финансите на САЩ

Целта е се справят по-добре с предизвикателства като изменението на климата и бедността, заявиха американски представители.

Тъй като над половината от всички държави с ниски доходи са изложени на висок риск от дългови затруднения или са в затруднено положение, е важно да предприемем колективни действия, за да помогнем на тези държави - а оттам и на световната икономика - да стъпят на по-сигурна основа, се казва в изявление на Министерството на финансите на САЩ преди срещата в Гандинагар.

В сряда Г-7 обеща на среща на върха в Литва да подкрепи Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, за да бъде победена руската инвазия. Всяко обсъждане на темата за войната е неудобно за домакина Индия, която не е осъдила руската инвазия.

Срещите на Г-7 предхождат срещата на финансовите ръководители и ръководителите на централните банки на страните от Г-20 в понеделник и във вторник също в Гандинагар.