Свят

Камарата на представителите на САЩ одобри рекордни разходи за отбрана

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Камарата на представителите на САЩ одобри широкообхватен законопроект, определящ политиката на американското министерство на отбраната, но шансовете той да се превърне в закон са неясни, след като републиканците добавиха към него серия от поправки, свързани с актуални социални въпроси.

Законът за националната отбрана за финансовата 2024 г, който определя политиката на Пентагона и предвижда разходи на стойност 886 милиарда долара, беше одобрен с 219 на 210 гласа. Гласуването беше до голяма степен по партийна линия, което е отклонение от типичната двупартийна подкрепа за този вид законопроекти.

 

Радикални програми, които отклоняват нашите войници от бойната готовност, сега са елиминирани. Ще се инвестира повече в авангардни технологии, които са от съществено значение за бъдещето на тази страна и за запазване на свободата по света пред въздигането на Китай и Русия. Ще бъдат спестени 40 милиарда долара на данъкоплатците, тъй като този законопроект изкоренява разточителното харчене.

Кевин Маккарти – председател на Камарата на представителите

В текста, одобрен от Камарата на представителите, се включват увеличение на заплатите на военнослужещите, инициативи за противодействие на Китай и допълнителни 300 милиона долара за подпомагане на Украйна.

 

Неблагоразумно е, че радикалните политици са готови да застрашат нашата военна готовност и нашата национална сигурност, за да прокарат своята непопулярна партийна програма. Крайно настроени законодатели се заеха с разделящи, опасни поправки, включително такава, която би попречила на военнослужещите жени да получат достъп до критично важни грижи за аборт.

Грег Стантън – конгресмен от Демократическата партия 

Повечето демократи не подкрепиха законопроекта, след като републиканското мнозинство в Камарата на представителите гласува почти изцяло по партийна линия за поправки, свързани с актуални социални въпроси, за които настояваше твърдото дясно крило на партията.