Добро Утро, Европа

Румен Христов: Русия ще се намесва, докато тук имаме колебания къде да бъде България

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Докато имаме колебания къде трябва да бъде България, ще имаме и намеса от Русия. Тя си е една имперска държава, винаги е имала интереси на Балканите - свързани с Босфора и Дарданелите, но и към България, която не демонстрира категоричната си позиция в НАТО и ЕС. Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ председателят на СДС и депутат от ГЕРБ-СДС Румен Христов по повод скандала с руските дипломатически служители у нас.

 

Русия не е спряла да се меси във вътрешните дела на България. Ние не бяхме категорични по отношение на нашата евроинтеграция – винаги имаше колебаещи се формации, каквато например е сега БСП. Която участва в управлението и аз си позволявам да кажа, че аз съм винаги много притеснен, когато БСП участва в управлението. Това, което се случи вчера, бе по-скоро реверанс от страна на проруската формация БСП към нейните приятели в Москва.

Румен Христов, председател на СДС

Поведението на някои проруски политически формации дава повод на Русия да си мисли, че ние сме слаба брънка в НАТО, което не е далеч от истината в момента, и да се опитва да влияе, смята председателят на СДС.

„Действително съм ограничен по отношение на разпоредбите за закритите заседания за това, което може да бъде изнесено, но ние не чухме много конкретна информация. Това е притеснително, най-малко защото ние сме с право на допуск до квалифицирана информация, заседанието е закрито, поканени са службите, поканен е и премиерът, и на всички наши питания беше отговорено „вижте, заповядайте, можете да се запознаете, тези документи са налични“ – какво, да направим една индианска нишка и всички да четем документите? Нали това беше смисъла на изслушването – да ни кажат повече конкретни неща“, каза Христов по отношение на вчерашното закрито заседание.

„Това, че интересите на ДПС и на ГЕРБ са съвпаднали за сваляне на правителството, в никакъв случай не значи коалиция. Имаме неща, които страшно много ни разделят, така че да се говори за някаква нова коалиция е просто смешно“, така председателят на СДС коментира твърденията за формиране на нова коалиция покрай бламирането на кабинета „Петков“.

Той сподели също, че на следващите парламентарни избори СДС отново ще се яви в коалиция с ГЕРБ.

„Решението ни е за 47-ото Народно събрание, но коалицията показа, че работим добре, ние сме партии членове на ЕНП, опитваме се да направим консолидация вдясно“, обоснова се Румен Христов.

Цялото интервю вижте във видеото.