Свят

Инфлацията в САЩ падна до 3%

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

След две години на затруднения за домакинствата, инфлацията в САЩ достигна най-ниската си стойност от началото на 2021 г. - 3% през юни в сравнение с година по-рано. Намаляването идва отчасти благодарение на по-ниските цени на бензина, самолетните билети, употребяваните автомобили и хранителните стоки. Инфлацията се понижи рязко от 4% на годишна база през май, въпреки че все още е над целевото равнище от 2% на Федералния резерв.

 

Не сме свидетели на увеличение на цените, нали? Защото, ако случаят беше такъв, щеше да се удвоят лизингите на автомобилите. Щяха да се увеличат финансовите разходи. Това щеше да е просто двоен удар. Сега трябва да сте малко по-внимателни с пазаруването.

Иван Дръри - икономист

Все още се смята, че Федералният резерв почти сигурно ще повиши основния си лихвен процент на заседанието си след две седмици. Но тъй като ръстът на цените се забавя или дори напълно спада, много икономисти смятат, че федералният резерв може да се въздържи от очакваното ново увеличение на лихвения процент през септември.