България

Синдикалист: Висококвалифицирани специалисти в земеделието получават около 1100 лв. заплата

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Ние сме поискали увеличение с поне 15-20% за служителите в системата на МЗХ, защото инфлацията изяде миналогодишното увеличение на възнагражденията им. Това каза в ефира на Euronews Bulgaria председателят на Федерацията на независимите синдикати в земеделието Валентина Васильонова. По думите ѝ към днешна дата тези служители са по-бедни дори отколкото са били миналата година, когато отново съществуваше недоволство в структурите и имаше протести.

 

Ние искаме 19 млн. лв. допълнително в разходи за персонал към бюджета на Министерство на земеделието. Това ще са достатъчни средства за вдигане на възнагражденията между 15 и 20% за всички. Това са хора, които работят работа на първа линия, на терен и правят така, че селскостопанската политика да се изпълнява спокойно.

Миналогодишното увеличение беше с много натиск, много преговори, но преди това дълги години нямаше никакво увеличение на заплатите, обясни Васильонова. Хората получават ниски доходи, които поставят под съмнение оцеляването им, допълни тя.

 

В Изпълнителна агенция за борба с градушките около 700 ракетострелци получават след удръжките около 600-700 лв. Висококвалифицираните специалисти като хидроинженери, химици, физици работят за 1100-1200 лв.

Комулативанта инфлация е 30%. Специалистите от селскостопанската академия са отделна група, там работят учени, специалисти и техните заплати са доста по-ниски от колегите им в учебните заведения, БАН, за тях искаме 5 млн. и половина да бъдат осигурени, каза синдикалистът.

Целия разговор вижте във видеото.