България

Служителите на МВР ще протестират в събота, настояват за 20% увеличение на заплатите

От Euronews България Euronews България

На фона на дебатите около бюджета в парламента, служителите на МВР обявиха протест, който ще се проведе тази събота. Причината - кабинетът отказа да увеличи заплатите им. Над 80% от парите в МВР отиват за заплати.

При тези разчети ако ведомството има бюджет над 2 милиарда и 60 милиона лева, то милиард и 800 милиона са предвидени за заплати.

Към месец юни миналата година, общата численост на служителите на МВР е 41 хиляди души. Като в тази бройка не са включени пожарникарите и служителите на единния европейски номер.

По наша информация, стартовата заплата на служителите на реда е около 1330лв. А с най-висок доход са пенсионираните, но все още работещи полицаи.

Пенсионерите в редиците на МВР са над 5 000 души. Всички те получават и пенсия - от НОИ, и заплата от МВР. Те вече са получили увеличение на пенсиите - на 1 юли 2023 г, с 12%.

Сега, всички полицаи искат и увеличение на заплатите. Последното такова беше миналата година - с 20%. Сега, униформените искат нови 20% увеличение.

Финансовият министър Асен Василев вече каза, че няма да го одобри, а синдикатите в МВР обявиха, че ще излязат на протест.

А част от синдикатите на работещите в МВР смятат, че ако правилата за пенсиониране бъдат променени, ще се намерят повече пари за всички служители.

За нас увеличението в бюджета минава през лека вътрешна реорганизация, освобождаване на някои от служителите, които тежат на министерството. Това са служителите, които са на пенсия и заплата в МВР. Огромен ресурс от бюджета ни отива именно за тях. Един такъв служител е разход за държавата с над 5000 лв., каза Добромир Добрев от Централен полицейски синдикат.