Политика

МВР не може да си управлява финансите, смята бивш ректор на полицейската академия

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Докато МВР не се управлява от хора, които са професионалисти, каквито и пари да се наливат, те пак ще изчезват. Министерството не може да си управлява финансите.“ Това каза в студиото на Euronews Bulgaria доц. Милен Иванов, бивш заместник-ректор на Академия та на МВР, по повод професионалния празник на полицаите и техните настоявания за по-високи заплати. Вчера започнаха предупредителни протести на служителите от системата.

 

Ето какво още каза той:

Този проблем не е от днес - полицейските служители трябва да са добре платени. Има риск за здравето и живота им. Но в целия този спор министърът на финансите също е прав. Бюджетът на МВР се движи между 1 млрд. и 600 млн, може да е стигнал и до 2 млрд.

МВР не може да си управлява финансите. Има огромни разходи, които са странни. Академията на МВР не получава целева субсидия от МОН. Между 7 и 10 млн. лв МВР  дава за висше образование. В Академията на МВР има 600 курсанти. МВР е поело издръжката им. Те са студенти. МВР не може да ползва тези хора за служебна дейност 4 години.

Проблемът с пенсионерите - има проблем, няма проблем. Ако той си върши работата - те не са толкова голям проблем. Те задръстват кариерното развитие и лишават от кариера хората след тях. Но проблемът е в управлението на кадрите. В МВР има много висшисти. МВР не ги развива, а обявява конкурс за външен служител с висше образование.

Полицаите и служителите на МВР са различни хора. От 2006 г. тази система придоби странен характер. В България няма достатъчно полицаи и пожарникари. В МВР има утежнена администрация, която никога не е била на улицата. Човешки ресурси, които са държавни служители и не познават проблемите. Да решават кадрови съдби, да решават проблеми с униформите .Държавата плаща за граждански автомобил, който е уж полицейски.

Има основание в обществото да има липса на доверие. Зле платен служител няма мотивация. Стартовата заплата е 1300 лв. Може да стигне до 3500 лв. МВР много лесно се разделя с ръководните си кадри. Полицаят няма гарантирана кариера. Не е спокоен. Това не ги оправдава. започва да гледа настрани и това удря на общественото доверие. Нашата полиция е невидима. Един гражданин трябва да може да знае как да отиде при полицая.

Трябва да се увеличат парите на полицаите.

 

Цялото интервю вижте във видеото.