Общество

МВР няма да спира работа по време на протестите за заплати

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

Служителите на МВР са в протестна готовност. Те настояват за най-малко 10% увеличение на заплатите. Предупредителните демонстрации ще се проведат днес и в четвъртък, но синдикатите заявиха, че ако не бъде отговорено на исканията им, между първо и второ четене на Закона за бюджета, действията им ще прераснат в национален протест.

„Искаме 10% минимално увеличение на заплатите, суми за капиталови разходи, поддръжка на техниката, нови униформи“, каза Тодор Велчев, председател на синдикалните дружества в МВР. „Щатът в МВР е 1330 лв., вие кажете дали може да стигнат за нормален живот“, запита той. По думите му, миналогодишното увеличение на заплатите е било закъсняло и им се е полагало. „Протестираме по места като не се откъсваме от работния процес, на протестите ще ходят само хора, които са в почивка“, каза още Велчев.

Кирил Василев е старши полицай. Работи в системата на МВР от 13 години. "Не е тайна, моята заплата е около 1600 лева. + Малко трудничко е предвид темповете на инфлацията последните две години. Като се има предвид, че само миналата година по официални данни инфлацията е над 18%, а ние сега настояваме за 10%, което според мен е справедливо", казва той.

Финансовият министър Асен Василев обяви, че средства има за увеличаване на заплатите само в секторите, където не е имало актуализация на възнагражденията миналата година. Работещите в МВР не отговарят на това условие.

Синдикалните организации апелират за реформи в силовото ведомство. "Задълбочена, добре обмислена, със съответните анализи, планове за осъществяването ѝ", казва Вергил Христов, заместник-председател на УС на СФСМВР.

Ако исканията им не бъдат чути, служителите в МВР ще излязат на национален протест пред Народното събрание между двете четения на бюджета в пленарната зала.