Общество

Синдикатите излязоха на протест пред парламента с искане за по-високи заплати (Обновена)

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Синдикатите излязоха на протест. Множество членове на КНСБ се събраха пред парламента с искане за по-високи заплати.

Техни представители бяха поканени в парламента на среща през следващите дни, за да се обсъдят исканията им. Малко след това демонстрацията се разотиде. 

Митингът беше под надслов "За справедливи доходи в Бюджет 2023 и защита на трудовите права на работещите". В него се включиха работници и служители в НОИ, НАП, БНР, Държавна агенция "Архиви", "Национално ТОЛ управление", Изпълнителна агенция "Борба с градушките", ИАРА, "Напоителни системи", Селскостопанска академия, пожарната служба, културните институти и др. Протестът се провежда под засилено полицейско присъствие.

Тодор Капитанов, вицепрезидент на КНСБ каза, че исканията на днешния протест са основно насочени към увеличаване на доходите на работещите.

"Надявам се между първо и второ четене, когато може да се променят параметрите на бюджета, депутатите да проявят разум и да разберат исканията на хората и да предвидят повече разходи за заплати", каза той и прогнозира, че през следващите дни в протестите ще се включат още съсловия. 

При протестиращите дойдоха депутати от “Възраждане”, както и от БСП.

Главният икономист на КНСБ Любослав Костов каза, че протестират, защото им трябват 25 млн. лв. само за работещите в сферата на земеделието и горите.

“Всички тези хора са на заплати от 1100-1200 лв. и като си платят данъците и осигуровките им остават около 800-900 лв., което е малко над минималната заплата и е обидно”, посочи той. Костов уточни, че предстоят срещи с различните парламентарни групи, в които ще обсъдят тази тема. Според него тези средства са в бюджета и има достатъчно фискално пространство, за да се осигурят тези 25 млн. лв.