Политика

Политолог: Ротацията на председател на НС може да стане още следващата седмица

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Това вече е едно нормално действащо правителство, а страстите в управлението се успокоиха. Това каза политологът Светлин Тачев. По думите му в редно вече ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да започнат да избират кадри за различните овакантени длъжности в държавата, включително и за областни управители.

Договорки винаги има, самото правителство също беше съставено с такива договорки, защото все пак всеки следва своя интерес. Интересно за мен е да видя до каква степен ПП-ДБ имат капацитета от подходящи кадри, с които да попълнят квотите, които ще им се предоставят.

Три месеца след избирането на това правителство обаче сякаш нищо съществено не е свършено, каза още Тачев. Според него не би трябвало да има проблем с ротацията на председател в Народното събрание, като това ще е индикатор дали след това ще се случи и ротация на премиерите.

Компромисът, който ПП-ДБ направиха с това да бъдат подкрепени от ГЕРБ не е малък, тези две формации бяха основни конкуренти в политическата надпревара. Вероятно компромисите ще продължат в този дух, за да може правителството да функционира.

“На практика ПП-ДБ легитимираха ГЕРБ и Бойко Борисов с възможността да управляват заедно. ДПС просто се възползваха от възможността да бъдат част от тази нова легитимация. ДПС се намира там, където е нейният интерес”, категоричен беше Тачев. 

Според политолога Бойко Борисов има интерес да предложи общ "десен фронт" за управление на София с ПП и ДБ. Шансовете те да се съгласят на това обаче са малки, смята Тачев.

Целия разговор вижте във видеото.