Политика

Димитър Главчев е номинацията на ГЕРБ-СДС за председател на Сметната палата

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист
Dimitur Glavchev BGNES Димитър Главчев е номинацията на ГЕРБ-СДС за председател на Сметната палата. Снимка: БГНЕС

Димитър Главчев е номинацията на ГЕРБ-СДС за председател на Сметната палата, обяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Главчев е бивш депутат от ГЕРБ в шест парламента. За кратко бе и председател на 44-ото Народно събрание, но подаде оставка предсрочно поради серия политически трусове в онзи период. По образование е икономист, по професия - счетоводител. 

Припомняме, че управляващите от ГЕРБ и "Продължаваме промяната" - "Демократична България" откриха спешна процедура за избор на ръководства на три регулатора - Сметната палата, Българската народна банка (БНБ) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Миналия петък - 7 юли, мнозинството в парламента прие решение за удължаване на срока за предлагане на кандидати за председател на Сметната палата - до 12 юли включително. До избора на нов председател Горица Николова-Кожарева ще изпълнява функцията на шеф на одитния орган.

Вчера пък, въпреки намерението му да се завърне на поста си като председател на Сметната палата, Цветан Цветков не успя да го стори, тъй като му бе забранен достъп до сградата със заповед на настоящия шеф Горица Грънчарова-Кожарева.

Цветков беше възстановен на длъжността с решение на Конституционния съд от миналия месец. Той смята заповедта на Кожарева за нищожна и обяви пред журналисти, че „ще потърси правата си по съдебен ред“. „Не могат да ме спрат да встъпя в длъжност. Решението на КС е много ясно – отменя освобождаването ми от парламента и го обявява за противозаконен акт“, допълни той.

На този фон президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане да бъде обявена за противоконституционна част от решение на Народното събрание, с което се определя изпълняващ правомощията на председател на Сметната палата.