Политика

Парламентът прие на първо четене Бюджет 2023

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Депутатите приеха на първо четене проекта на бюджет на Министерството на финансите за 2023 година. 

"За" гласуваха 156 , "против" 71, а "въздържал се" - 1.

Подкрепа беше получена от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС.

„Против" гласуваха от „БСП за България“, „Възраждане“ и „Има такъв народ“. 

До гласуването се стигна след дебати в пленарната зала, проведе се и близо 20 минутна лидерска среща между Асен Василев , Кирил Петков и Бойко Борисов. След нея стана ясно, че управляващите партньори са постигнали съгласие по важните точки от дневния ред. 

ГЕРБ дадоха принципна подкрепа за бюджета за тази година, но поставят и определени условия. 

За полицията, социалните работници и пожарната ще го вкараме като наше предложение , но се разбрахме за следващия бюджет много по задълбочено да се направи в и други сфери където има проблеми.

Бойко Борисов

Може да има корекции, но няма средства за допълнителни разходи , обяви финансовият министър Асен Василев.

 

Предложенията между първо и второ четене, ако иска някой да прави едни разходи да са за сметка на други, няма възможност за допълнителни приходи.

Асен Василев

Съгласие е постигнато и за държавните регулатори.

От БСП се обявиха против бюджета на финансовия министър и заявиха, че еврозоната не бива да бъде основната цел нито пък 3% дефицит, защото това няма да позволи повече социални плащания. 

 Бюджет 2023 предвижда 1.8% икономически ръст, както и повишена събираемост от данъци с над 4 млрд повече спрямо миналата година. Някои от депутатите обаче се усъмниха, че това е възможно. 

 "Няма да подкрепим този бюджет защото той е илюзорен и не знам дали е написан от илюзионист. Искаме да похарчим едни пари дайте сега да видим как да ги скалъпим, че да ни излезе сметката", каза Гроздан Караджов от ИТН. 

 "Илюзия няма,има работа на НАП и Митници. Това се видя последния месец. Заварихме бюджета на дефицит минус 1 млрд и 200 а сега сме с излишък 200 милиона", отговори Асен Василев. 

По думите на финансовия министър, бюджетът е амбициозен, но изпълним. Минималната работна заплата остава 780 лева, но за сметка на това майчинството ще бъде увеличено с 80 лева. Учителските заплати - 125% от средната, а пенсиите осъвременени с 12%.

 

Просто чакаме техните хора да ги дадат. Само Димитър Радев съм посочил досега, нямам никакви претенции за останалите.

Бойко Борисов

Сред новите процедури е тази за ръководство на Здравната каса.  

Съгласие управляващите партньори са постигнали и по дълго отлаганата тема- кой да оглави парламентарните комисии. 

 Управляващите са си стиснали ръцете и за областните управители на София и Пловдив. ГЕРБ са оставили титулярните постове да бъдат определени от ПП-ДБ, но искат да назначат свои зам.-управители на двете области.