Свят

Япония осъди поредния опит с балистична ракета на Северна Корея

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Япония осъди изстрелването на балистична ракета с далечен обсег от Северна Корея към източните й брегове. Южнокорейските военни са засекли изстрелването на ракетата от района на Пхенян около 10 ч сутринта, се казва в изявление на Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея.

Ракетата е прелетяла около 1000 км, преди да падне във водата, достигайки преди това височина от 6000 км. Южнокорейската армия е засилила позицията си за наблюдение и поддържа готовност в тясна координация със САЩ.

 

Поредицата от действия на Северна Корея до момента, включително многократните изстрелвания на балистични ракети, представляват заплаха за мира и сигурността на нашия регион и на международната общност и са абсолютно неприемливи. Този вид ракетни тестове нарушава резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и представлява сериозен проблем за сигурността на японския народ. Подадохме протестна нота в посолството на Северна Корея в Пекин.

Хироказу Мацуно – главен секретар на японското правителство 

Изстрелването, първото от Пхенян от месец насам, се случва в момент на напрежение между комунистическата държава и Вашингтон. По-рано през седмицата Северна Корея обвини САЩ, че са се опитвали да я шпионират чрез военен самолет.