Свят

Временна евакуация в Япония, след като Северна Корея изстреля ракета (Обновена)

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Японският остров Хокайдо осъмна със сигнали въздушна тревога заради междуконтинентална балистична ракета, изстреляна от Северна Корея. Властите обявиха евакуация, която беше отменена, след като стана ясно, че системите за предупреждение са направили грешна прогноза.

След изстрелването на балистичната ракета се очакваше да падне в Япония. Системите отчетоха това. После беше потвърдено, че няма да падне в Хокайдо и информацията беше обновена.

Хироказу Мацуно, главен секретар на кабинета на Япония

Ракетата е прелетяла около 1000 км и е паднала във водите между Корейския полуостров и изключителната икономическа зона на Япония. От Токио заявиха, че са "възмутени".

Действията на Северна Корея, включително изстрелванията на балистични ракети, застрашават мира и сигурността на Япония, региона и международната общност и са напълно неприемливи.

Хироказу Мацуно, главен секретар на кабинета на Япония

Междувременно от Южна Корея нарекоха действията на северната си съседка "тежка провокация". Оттам допускат, че Пхенян е тествал нов тип оръжие, което до момента е показвано само на военни паради.

Това не е първият подобен инцидент на фона на зачестилите тестове на Северна Корея през последните месеци. Миналия октомври в Япония се задействаха сирени за въздушна тревога заради балистична ракета, която прелетя над страната.