Свят

Разследване на Би Би Си: В Северна Корея хора умират от глад и екзекуции

От Euronews България Euronews България
Kim Jong Un North Korea Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун

Северна Корея бедства, хората гладуват, а ситуацията в страната под управлението на Ким Чен Ун не е била толкова страшна от 90-те години насам. Това разкрива обширен материал на Би Би Си, разработван в продължение на месеци чрез тайна комуникация с трима севернокорейци. С помощта на организацията Daily NK, която разполага с мрежа от източници вътре в страната, за първи път те разкриват катастрофата, която се случва там, след като правителството затвори границите преди повече от три години заради Covid пандемията.

"Черна дупка"

„Глад, жестоки репресии и никакъв шанс за бягство. Променихме имената им, за да ги защитим“, започва материалът.

И продължава: "На 27 януари 2020 г. Северна Корея затвори границата си в отговор на пандемията, като спря влизането в страната не само на хора, но и на храни и стоки. Гражданите, на които вече беше забранено да напускат страната, бяха затворени в градовете си. Хуманитарните работници и дипломатите се събраха и напуснаха страната. На охраната е наредено да стреля по всеки, който дори се приближи до границата. Най-изолираната страна в света се превърна в информационна черна дупка“. 

За да предпази живота на тримата севернокорейци, медията разкрива само част от това, което те са споделили, но „техните преживявания описват изключителна картина на ситуацията“ в страната.

"Положението с храната ни никога не е било толкова лошо", казва жена. Подобно на повечето представители на нежния пол в Северна Корея, тя е основният припечелващ пари в семейството. Оскъдните заплати, които мъжете получават на задължителните си държавни работни места, са почти безполезни и принуждават съпругите им да търсят креативни начини да изкарват прехраната си.

Преди затварянето на границата тя организира контрабанден внос от Китай на крайно необходими лекарства, включително антибиотици, които продава на местния пазар. Трябвало е да подкупва граничарите, което е отнемало повече от половината от печалбата ѝ, но тя е приемала това като част от играта. Това ѝ позволявало да живее комфортно в своя град в северната част на страната, по протежение на огромната граница с Китай.

Отговорността да осигури прехраната на семейството си винаги е предизвиквала стрес, но сега я съсипва. Станало е почти невъзможно да се сдобие с продукти, които да продава.

Сега, когато съпругът и децата ѝ се събудят, тя им приготвя закуска от царевица. Отминали са дните, когато са можели да ядат обикновен ориз. Гладните ѝ съседи са започнали да чукат на вратата и да искат храна, но тя трябва да им отказва.

Екзекуции

Строителен работник пък разказва, че синът на негов приятел е бил свидетел на няколко екзекуции при затворени врата. При всяка са били екзекутирани трима до четирима души за опити да избягат.

В края на 90-те години на миналия век Северна Корея преживява ужасяващ глад, който убива три милиона души, напомня Би Би Си. От известно време има слухове, че и в момента страната е сполетяна от глад, които събеседниците отвътре потвърждават. Това поражда опасения, че Северна Корея може да е на ръба на нова катастрофа.

Би Би Си дава сведенията си и на правителството. Коментарът от посолството на Северна Корея в Лондон бил лаконичен и дежурен - "винаги сме приоритизирали интересите на хората, дори в трудни времена. Добруването на народа е нашият пръв приоритет, дори когато сме изправени пред изпитания и предизвикателства".

Заявено е още, че информацията "не е изцяло достоверна" и идва от "изфабрикувани свидетелства на антиправителствени сили".