България

Банкоматите у нас намаляват, с над 237 по-малко са само за година

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Според последните данни на БНБ банкоматите в страната са намалели с над 600 за 5 години. Тази липса се усеща най-силно в малките населени места, където често има не повече от 2-3 банкомата.

Според Българската народна банка преди 5 години в цялата страна е имало 5604. В края на 2022 г. устройствата вече са 4977 – тоест 627 банкомата по-малко. Според централната банка на България основната причина за спада в броя на устройствата е, че поддръжката им не е изгодна за търговските банки. 

Само за последната година, отново според БНБ, банкоматите в страната са с още 237 по-малко. Липсата им не се усеща в София. Не така стои въпросът обаче в градове като Елин Пелин.
Поддръжката на един банкомат не излиза евтино на банките. В цената влиза поръчката му, монтажа, ежеседмично зареждане с банкноти, а случая с град Елин Пелин  и средства за гориво за инкасо автомобила в двете посоки. Според местните едно зареждане на банкомата в седмицата не стига. 

Спадът в броя на банкоматите обаче е съчетан с ръст на POS-терминал устройстава в страната. В рамките на последните 5 години брoят им се е увеличил от малко над 95 000 до над 120 000. Повечето POS-терминали обаче са в големите градове, а в магазините в малките населени места са рядкост.


През изминалата година са наредени над 325 милиона плащания с дебитни карти на обща стойност над 20 млрд лева. На фона на увеличените безконтактни плащания с дебитни карти през последните 5 години остава въпросът какво ще правят хората в малките населени места, ако там броят на банкоматите спада, но този на POS терминалите не расте. 

Целия репортаж вижте във видеото.