Европа

Европейските лидери увериха, че банковата система е стабилна

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Европейските лидери обсъдиха рисковете за банковата система в края на срещата си в Брюксел. Тези дискусии се проведоха след внезапния колапс на швейцарската Credit Suisse по-рано през месеца, в резултат на който UBS придоби банката.

Сътресенията в сектора съживиха спомена за глобалната финансова криза от 2008 г. и последвалата криза на държавния дълг в еврозоната.

Лидерите приветстваха политиките на Европейската централна банка, която по-рано отново повиши основните лихвени проценти. Така стойността им достигна 3,5% - най-високата от 2008-а насам.

Европейската централна банка свърши много добра работа, бих казал - чрез агресивно регулиране, така че да гарантира, че грешките от миналото няма да се повторят. Освен това гръцката банкова система е много стабилна. Намалихме нашите необслужвани кредити от над 40% през 2009 г. до под 10% през 2023-та. Уверен съм в устойчивостта на гръцките банки.

Кириакос Мицотакис, министър-председател на Гърция

Председателят на Еврогрупата увери, че банковата система остава стабилна.

Европейският съвет беше много ясен в заключенията си. Вярваме, че нашите банки са устойчиви, силни. Че решенията, които сме взели по отношение на размера на капитала и ликвидността, ще гарантират, че банките продължават да бъдат устойчиви.

Паскал Донаху, председател на Еврогрупата

На този фон - акциите на една от 10-те най-големи банки в Европа - германската Deutsche Bank, се сринаха с 14%. Германският канцлер Олаф Шолц увери, че няма причина за паника.