Биз(д)нес

С. Горов: Като в тоталитарна държава се извиват ръцете на хората без да предлагат справедливи цени | Биз(д)нес, 21.02.2023

От Красимир Чешмеджиев Красимир Чешмеджиев Водещ

“Жителите на Бели бряг очакват това изселване от 1982-ра година. През цялото това време те живеят в огромна несигурност и без визия за тяхното бъдеще. Човек най-дълго и най-трудно гради своя дом.” 

Така експертът от екологично сдружение “За Земята” коментира процесът на изселване на жителите в населени места от Южна България заради дейността на “Мини Марица - Изток”.  Процесът трябва да бъде изпълнен през 2023-та година. 

“Щом се запознах с процеса, аз се почувствах, че живея в една меко казано тоталитарна държава. Държава, подчинена на министерството на енергетиката. Буквално се изививат ръцете на хората да продадат своите имоти на цени, с които те нямат шанс да изградят същото жилище на което и да е едно друго място.”

Европейската банка за възстановяване и развитие е кредитор на “Мини Марица - Изток, а институцията има изисквания за подобни случаи на експоприация на имоти. В такива ситуации на засегнатите трябва да се предоставят алтернативни жилища и справедливи цени на изкупуване на имотите. 

“В момента върви нов процес на оценяване на имотите на жителите на Бели бряг. Този път, офертите са малко по-високи, но все пак много далеч от реалните цени. Но това се случва едва след като ЕБВР започна процес на проверка върху действията на “Мини Марица - Изток”

Има ли перспектива пред въглищната индустрия и прецедент ли са високите печалби на “Мини марица - Изток” заради контекста на енергийната криза? Вижте повече във видеото.