Биз(д)нес

Балин Балинов: Има 200 млн. за ВЕИ проекти, а има ли кой да ги построи? | Биз(д)нес, 16.02.2023

От Красимир Чешмеджиев Красимир Чешмеджиев Водещ

“200 милиона лева са едно добро начало. Но според мен не бива да се фокусираме толкова върху сумата, колкото върху това дали условията са рестриктивни и ще могат ли фирмите да ги спазват лесно.” - така Балин Балинов от “Greenpeace” България коментира новата програма в подкрепа на бизнеса за изграждане на мощности за производство и съхранение на зелена енергия. 

Според госта има опасност да няма достатъчно квалифицирани кадри, които да изградят новите ВЕИ системи, а едно от условията по програмата е именно сертифицирани специалисти да изграждат мощностите. 

“Има професионални гимназии и университети, които се грижат за подготовката на такъв тип кадри. На страницата на Агенцията за устойчиво енергийно развитие има списък с 1500 записа на сертифицирани специалисти. Но това не са 1500 души, защото често един и същ човек се записва със своите различни специалности. Едно и също име може да стои като монтьор на фотоволтаици, в същото време на ветрогенератори и на термопомпи.”

Според Балинов, фирмите за изграждане на ВЕИ мощности трудно отговарят на високото търсене. Програмата за ВЕИ проекти за бизнеса и тази за соларни системи за домакинствата ще вървят паралелно и е възможно това да създаде “дълъг списък от чакащи”. Гостът коментира и процентът на съфинансиране при двете програми:

“ПВУ покрива между 35 и 50 процента от цената на проекта в зависимост от големината на предприятието. В програмата за домакинствата, ПВУ покрива 70 процента. Очаква се да влезе в сила условие, което да позволи на енергийно бедните домакинства да получат пълно финансиране.” 

Спазва ли България зелените си цели, остава ли вятърната енергия на заден план и трябва ли да отложим затварянето на въглищните централи? Повече по темата вижте в следващото видео.