Биз(д)нес

Проф. Красимир Петров: САЩ налагат ”данък” върху света, Русия иска залежите на Донбас | Биз(д)нес, 13.02.2023

От Красимир Чешмеджиев Красимир Чешмеджиев Водещ

“Абсолютно всяка една война се води заради икономически интерес. Икономическият интерес може да е бил тривиален, като това да се воюва за територия, но това отдавна не се случва. Сега войните се водят за ресурс. Определено политиката на САЩ е изцяло свързана с ресурси и ресурсни войни.” - това споделя проф. Красимир Петров, д.и.н. от Ohio State University.

За госта, икономическият интерес на Русия за войната в Украйна е “изключително богатата на природни залежи земя на Донбас, която е и по-плодородна”.

Проф. Петров коментира и казусът около ценните книжа на САЩ:

“Голям дял от ценните книжа на САЩ са в китайски ръце, защото това е основен инструмент на Америка да изнася кредит в чужбина срещу реални стоки и услуги.”

Проф. Петров споделя, че САЩ индиректно задължават останалите народи да ползват тяхната валута и това подчинява другите държави да се съобразяват с монетарната политика на Америка.

“В крайна сметка, САЩ налагат “империален данък” при който те печатат необезпечени пари, които дават в размяна на всякакви услуги и стоки. Не се очаква в някакъв бъдещ момент САЩ да обслужат и изплатят своите дългове.Този вечен дълг се обезценява всяка година заради инфлацията и САЩ се обогатяват за сметка на останалия свят. “

Къде е мястото на Китай в икономическите войни и как САЩ изнасят инфлацията в други държави по-света? Плаща ли България за про-инфлационната политика на ЕЦБ и била ли е страната ни жертва на икономически войни в новата си история? Вижте повече в следващото видео.