Биз(д)нес

Цветелина Йоргова, БАН: Европа си е поставила за цел МСП да са лидери в областта на иновациите | Биз(д)нес, 10.02.2023

От Красимир Чешмеджиев Красимир Чешмеджиев Водещ

“Европа изостава от други части на света от гледна точка на иновациите. В момента, обаче ЕС си е поставил за цел малките, средните и стартиращите компании да са лидери в областта на иновациите” - това заяви д-р Цветелина Йоргова от Института за мехатроника към БАН.

Гостът споделя, че средствата под шапката на Европейският съвет за иновации са 10 милиарда, но за разлика от други програми, финансирането няма да се разделя пропорционално между държавите. 

“В момента тече осмата рамкова програма “Хоризонт Европа”. Която стартира през 2021 и ще продължи до 2029 година. Под шапката на “Хоризонт Европа, е разработен проект за  Европейски съвет за иновации, който да помага за реализирането на една идея през целия и цикъл - от научните изследвания до крайния готов продукт”. 

Целта на програмата са проекти така наречените deep tech разработки, които включват изкуствения интелект, киберсигурността и полупроводниците. Гостът споделя, че Европейският съвет по иновации е наричан “фабрика за еднорози”, тъй като има силен интерес към финансиране на стартиращи компании, които до няколко години да надминат един милиард по пазарна капитализация. 

Какви са критериите за участие и има ли по-голяма конкуренция в тази програма спрямо предишни такива? Вижте повече в следващото видео.