Биз(д)нес

Как св. Валентин се отразява на търсенето на злато у нас? | Биз(д)нес, 14.02.2023

От Красимир Чешмеджиев Красимир Чешмеджиев Водещ

“Има повишение на търсенето на злато в Китай заради смяната на лунната година. Сега предстои годината на заека, и има голям интерес към монети и ключета с новото животно от лунния календар на Китай. Но реално погледнато, повишеното търсене на злато в Китай се дължи на покачването на икономическата активност след прекратяването на локдауните в страната. Хората започват да харчат за всичко, не само за монети и кюлчета.” - така основателят на igold, Крум Атанасов коментира повишеното търсене на злато в Китай между двата от най-големите им празника за годината.  

Въпреки, че в Европа златните бижута имат висока надценка и не са обект на интерес от инвеститорите, то в азиатските държави има бижутерски изделия със “стандартни плетки”, които имат ниска надценка заради лесната изработка. Това превръща тези бижута в инвестиционен продукт. 

“Това ги прави да са по-ликвидни и с по-ниски цени. И ако за България и Европа бижутата не са инвестиционен продукт, не така стоят нещата в Китай и Индия.” 

Крум Атанасов коментира и ръста в покупките на злато в Китай и дали те могат да бъдат считани за индикатор показващ оптимизъм за икономиката на Поднебесната: 

“Правителството на Китай насочва своите граждани към спестявания и очаквания за рецесия, което увеличава ритейл покупките на злато. Хората започват да се успокояват и да харчат след края на локдауните, но от друга страна има и рецесионни притеснения. Съчетават се леко отпускане спрямо минал момент и леко притеснение спрямо бъдещ момент.” 

Защо централните банки ударно купуват злато и има ли вероятност за нов “златен стандарт”?  Как св. Валенитн се отразява на търсенето на злато у нас?  Вижте повече в следващото видео.